GASTEN

Anthony Daniels bio

Anthony Daniels is op 21 februari 1946 geboren in Salusbury, Engeland, en is inmiddels woonachtig in Londen. Hij mag met recht een laatbloeier in de showbizz industrie genoemd worden. Nadat gebleken was dat studie in de advocatuur en management hem niet trokken en hij vreesde als een saaie pief te eindigen, besloot hij zijn droom na te jagen en zijn succes te zoeken in het amateurtheater. Omdat dit hem zo beviel en hij zich zo kon inleven in zijn rollen, volgde al snel de suggestie van een leraar om zijn droom verder te vervolgen en professioneel acteur te worden. Dankzij deze inspirerende man won Anthony in 1974 na 3 jaar oefening en het verlaten van zijn school de prestigeuze Carlton Hobbs BBC Radio Award. Dit was zijn ticket naar de entertainment industrie, want hierdoor kon hij zich geven voor allerlei verschillende types in diverse radio programma's. Na deze leerzame periode ging Anthony dan ook zijn droom verwezenlijken door het professioneel theater in te gaan.

Zijn eerste rol was die van 65 jaar oude man in "She Stoops To Conquer". Zijn doorbraak in het theater volgde pas na zijn vertolking van de 14-jaar-oude jongen in "Forget-Me-Not Lane". Op deze rol volgde een aanbod om zich bij het National Theater of Great Britain te voegen. Hierdoor zag hij de beroemde Londense tonelen, maar ook vele podia in Europa. En tijdens één van deze optredens volgde het telefoontje wat zijn wereld drastisch zou veranderen...

Als één van honderden kon Anthony meedoen aan de auditie voor de rol van een gouden robot die we inmiddels allen in het hart gesloten hebben, C-3P0. Voor Anthony zelf lag dit echter heel anders. In de jaren '70 ontbrak het respect voor science fiction totaal en hij had dan ook serieuze bedenkingen over de rol. Uiteindelijk kwam hij door de audities en mocht hij op gesprek bij George Lucas komen. Zeer nonchalant ging hij dit gesprek in en hij had er eigenlijk geen trek meer in, totdat Anthony geïnspireerd raakte door een schildering van Ralph McQuarrie. Van het onbegrijpelijke script had hij geen kaas gegeten, maar op de robot was Anthony onmiddelijk verliefd geworden. En zo vroeg hij of hij de robot mocht spelen. De volgende dag werd Anthony bedekt in gips, en was de eerste stap op weg naar de vertolking van C-3PO begonnen.

Anthony werd door regisseur Lucas vrij gelaten in zijn interpretatie, vooral omdat deze zijn hoofd bij alle problemen moest houden. Anthony werd daarom vooral geholpen bij zijn vertolking door veteraan-acteur Alec Guinness. Nadat alles opgenomen was, probeerde Lucas in de post-productie de stem van Anthony te vervangen door een andere acteur, maar uiteindelijk bleek de stem van AD zelf het best te passen bij het personage, zodat Lucas in de post-productie vroeg of Anthony zelf de heropnamen van diens dialogen wilde doen.

Het succes van Star Wars was voor de producers reden om de mythe van de robot C-3PO in stand te houden. Daarom werd er geen melding van gemaakt dat Anthony de zware rol vertolkte. Dit was een grote teleurstelling voor Anthony. De bijkomende fysieke ongemakken van het robotpak deden hem bijna besluiten niet mee te doen aan de inmiddels beroemde vervolgen "The Empire Strikes Back" en "Return of the Jedi". Daarnaast nam hij de rol vele malen op zich door deel te nemen aan spin-off projecten, zoals de Muppet Show en vele andere projecten. Voor "Episode I: The Phantom Menace" deed hij alleen de stem. Het resultaat van C-3P0's bewegingen, die door een puppeteer verzorgd werden, beviel hem dermate slecht dat hij besloot zich voor "Episode II: Attack of the Clones" en "Episode III" weer in het beroemde pak te hijsen en ook het puppeteer gedeelte in "Episode II" voor zijn rekening te nemen.

Inmiddels is het respect voor zijn vertolking immens gegroeid en wordt hij alom geprezen voor zijn vertolking van de gouden robot. Hierdoor is hij een graag geziene gast op conventies. Daarnaast schrijft hij vaak over zijn ervaringen en vertolkte hij tussen alle films door nog menigmaal een rol in zijn zo geliefde theater, in stukken variërend van komedie tot drama. Tevens treedt hij vaak op als presentator van conventies en presentaties.

AnthonyDaniels.com


Ray Park bio

Ray Park is op 23 augustus 1976 geboren te Glasgow. Op zijn zesde verhuisde de familie naar Londen, waar Ray nog altijd woont. De eerste film die hij in Londen zag was (hoe kon het ook anders) Star Wars. Op zijn zevende begon hij met oosterse vechtsporten, daartoe aangezet door zijn vader, een groot bewonderaar van Bruce Lee.

De eerste oosterse vechtkunst waar Ray zich aan waagde was Chin Woo kung fu. Op zijn 14e had hij hierin reeds de zwarte band bemachtigd. Inmiddels was hij ook begonnen zich te specialiseren in Wushu, de gevechtsstijl die ondermeer door Jackie Chan en Jet Li wordt gebruikt. Daarnaast was hij bezig met Tae Kwon Do en kickboxen en hij heeft zelfs een tijdje vuurspuwen geprobeerd. Ray heeft over de hele wereld meegedaan aan grote toernooien, en heeft zelfs enkele grote prijzen in de wacht gesleept.

Zijn eerste kennismaking met de filmwereld kwam in 1996, toen hij dienst deed als stunt-double voor Christopher Lambert (Rayden) in de film Mortal Kombat: Annihilation. Vlak na de opnames kreeg hij een telefoontje van Nick Gillard, de stunt-coördinator voor The Phantom Menace, die op zoek was naar iemand die een gevecht kon uitspelen voor George Lucas.

Ray repeteerde vervolgens gedurende een week met Nick Gillard, die meteen al aangaf dat er voor hem wellicht meer in zat dan enkel een voorbeeldgevecht. Er werd namelijk nog gezocht naar een acteur die de rol van Darth Maul op zich kon nemen. Toen George Lucas het gevecht van Ray Park op video zag, was hij gelijk enthousiast. En zo werd Ray door Rick McCallum (de producer van TPM) gebeld, met het bericht dat hij Darth Maul mocht gaan spelen.

Ray heeft inmiddels aardig de smaak te pakken gekregen van het filmgebeuren. Na TPM was zijn eerste opdracht de vechtscènes van de Headless Horseman te verzorgen in de film Sleepy Hollow, als stunt-double voor Christopher Walken. Hij werd hierbij overigens wederom bijgestaan door Nick Gillard. Vervolgens speelde hij de mutant Toad in de film X-Men, waarin hij voor het eerst met zijn eigen stem te horen was. In zijn nieuwste project, Iron Fist, speelt Ray Park zijn eerste serieuze hoofdrol.