...::: ALAN DEAN FOSTER :::

Alan Dean Foster is in 1946 geboren in New York City, maar is opgegroeid in Los Angeles. Voor Star Wars schreef Foster in 1976 "het boek van de film" onder de naam George Lucas. Ook is hij de schrijver van het allereerste Star Wars boek dat losstond van de films: "Splinter of the Mind's Eye". Dit boek, geschreven nog voordat The Empire Strikes Back werd gefilmd, is in Nederland verschenen als "Gevangenen van de Oerwoudplaneet".

Star Wars is niet het enige universum dat Alan Dean Foster met een bezoek heeft vereerd. Hij heeft ook voor een deel zijn stempel gedrukt op het Star Trek universum. Zo heeft Foster onder andere het script van de eerste Star Trek film geschreven en tien Star Trek spin-off boeken.

Foster schreef verder de boek-versies van onder andere de eerste drie Alien films, The Black Hole (1979), Outland (1981), The Thing (1982), Krull (1983), The Last Starfighter (1984) en Starman (1984).

Tot op heden zijn er bijna negentig romans van hem verschenen, en evenzoveel korte verhalen. Daarnaast heeft hij ook talloze artikelen geschreven over film, wetenschap en duiken en een aantal scenario's voor onder meer radioprogramma's en computerspelen. Foster heeft lesgegeven in scenarioschrijven, literatuur en filmhistorie aan de UCLA, en geeft talloze lezingen op universiteiten en op conferenties door de Verenigde Staten. Hij won onder andere de Galaxy Award (1979), Southwest Book Award for Fiction (1990) en de UPC Award (1993).

Fosters meest recente werk is een nieuw spin-off verhaal voor het Star Wars universum dat als inleiding dient tot Episode II - Attack of the Clones. Het heet "The Approaching Storm" (De Naderende Storm) en omschrijft de relatie tussen Anakin en Obi-Wan die leidt tot de gebeurtenissen in Attack of the Clones. Dit boek is onlangs in Nederlandse vertaling uitgekomen bij Uitgeverij M.

Alan Dean Foster zal tijdens de Echo Base Con een presentatie houden, vragen beantwoorden en een signeersessie houden.