Denis Lawson (27 september 1947) is een Schotse acteur, regisseur en schrijver. Maar vooral als acteur maakte hij furore, zowel op de planken van het theater als op het kleine en grote scherm.

Star Wars-fans kennen hem het beste als rebellenpiloot Wedge Antilles, een rol die hij speelde in Star Wars (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983).

Denis Lawson in Star Wars

Daarnaast speelde Denis Lawson het personage nog meerdere malen, zoals in de laatste Star Wars-film The Rise of Skywalker (2019) en in de videogame  Star Wars: Squadrons (2020).

Denis Lawson in The Rise of Skywalker

Wedge is een geliefd personage dat behalve in de films ook verscheen in vele Star Wars boeken en comics. Maar in zijn rol inspireerde Lawson ook mensen, waaronder twee van zijn neefjes. De ene, Colin, werd een straaljagerpiloot in de Britse Royal Air Force… en de andere, Ewan, werd eind jaren ’90 gecast als Obi-Wan Kenobi in de Star Wars Prequels.

Denis Lawson in The Empire Strikes Back

Sinds Lawson eind jaren ’60 zijn acteerdebuut maakte, speelde hij vooral in tal van bekende Britse series, zoals de ziekenhuisserie Holby City en recentelijk in de populaire politieserie New Tricks. Voor zijn rol in het drama Bleak House werd hij zelfs genomineerd voor zowel een Emmy als een BAFTA.

Denis Lawson is tijdens Echo Base Con 2023 voor het eerst op een conventie in de Benelux te zien. Mis deze kans niet om hem te ontmoeten, verhalen van achter de schermen te horen en je persoonlijke memorabilia te laten signeren.