Dermot Crowley (geboren op 19 maart 1947) is een Ierse toneel-, film- en televisieacteur die bij Star Wars-fans vooral bekend is van zijn rol als generaal Crix Madine in Star Wars Episode VI: Return of the Jedi.

Dermot Crowley als General Madine in Return of the Jedi

Dermot Crowley heeft een lange carrière op het toneel, in speelfilms en vele tv-series, zoals Father Ted, Jonathan Creek, A Touch of Frost, Holby City, The Bill en Midsomer Murders. Zijn bekendste tv-rol is ongetwijfeld die van DSU Martin Schenk in de veelgeprezen serie Luther tegenover Idris Elba. Crowley speelt deze rol opnieuw in de film Luther: The Fallen Sun die vanaf 10 maart te zien is op Netflix.

Dermot Crowley en Idris Elba in Luther

Naast Return of the Jedi is Dermot in verschillende rollen op het witte doek te zien, zoals Lieutenant Kamp in de James Bond-film Octopussy (1983), Sgt. François Duval in Son of the Pink Panther (1993) en Lazar Kaganovich in de veelgeprezen politieke satire The Death of Stalin (2017).

Dermot Crowley met Steve Buscemi en Jeffrey Tambor in The Death of Stalin

Op het toneel speelde Crowley onder meer een hoofdrol in een met een Olivier Award bekroonde productie van Conor McPherson’s The Weir, en was hij te zien in The Cripple of Inishmaan in het Kirk Douglas Theater in Los Angeles, waarvoor hij de L.A. Drama Critics Circle Award for Featured Performance won.