Star Wars-fans hebben één ding gemeen: een grote passie voor hun geliefde franchise. Die passie uit zich op verschillende manieren, en een aantal lukt het om van die passie hun werk te maken. Zo’n iemand is Justin van der Lek.

Justin groeide op in Utrecht en was als grote Star Wars-fan betrokken als crewlid bij de 2003-editie van Echo Base Con. In 2007 vertrok hij naar Los Angeles om zijn droom waar te maken: werken in special effects in Hollywood. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij ging aan de slag bij toonaangevende bedrijven als Industrial Light + Magic, Digital Domain en Weta Digital waar hij werkte aan films als The Hobbit, The Avengers, Iron Man 3, Pirates of the Caribbean en Guardians of the Galaxy Vol. 2.

Zijn ultieme droom kwam uit toen hij voor Industrial Light & Magic ging werken aan The Force Awakens, waar hij verantwoordelijk was voor de achtervolgingsscène van de Millennium Falcon op Jakku. Zijn bijdrage aan de film werd beloond met de prestigieuze Visual Effects Society Award voor “Outstanding Created Environment in a Photoreal Feature”. Ook in The Last Jedi kunnen we genieten van Justins werk: hij werkte aan de battle op de planeet Crait, waarvan we al een glimp hebben gezien in de trailer.

Justin woont in Los Angeles met dochter Jeia en zijn vrouw Jacqueline Makkee die een succesvolle carrière heeft opgebouwd als Special Effects Makeup Artist voor films als The Avengers, X-Men: Apocalypse en Star Trek: Beyond.

Zoals Darth Vader al zei: “The circle is now complete…” In 2003 werkte Justin op Echo Base Con als crewlid, in 2017 keert hij terug als gast. Justin zal op Echo Base Charity Con tijdens zijn panel vertellen over zijn carrière en deelnemen aan een signeersessie.

 

Justin van der Lek ILM

 

Back to the main page …Terug naar de hoofdpagina