Star Wars-fans hebben één ding gemeen: een grote passie voor hun geliefde franchise. Die passie uit zich op verschillende manieren, en een aantal lukt het om van die passie hun werk te maken. Zo iemand is Justin van der Lek.

Justin groeide op in Utrecht en was als grote Star Wars-fan betrokken als crewlid bij de 2003-editie van Echo Base Con. In 2007 vertrok hij naar Los Angeles om zijn droom waar te maken: werken in special effects in Hollywood. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij ging aan de slag bij toonaangevende bedrijven als Industrial Light + Magic, Digital Domain en Weta Digital waar hij werkte aan films als The Hobbit, The Avengers, Iron Man 3, Pirates of the Caribbean en Guardians of the Galaxy Vol. 2.

Zijn ultieme droom kwam uit toen hij voor Industrial Light & Magic ging werken aan The Force Awakens, waar hij verantwoordelijk was voor de achtervolgingsscène van de Millennium Falcon op Jakku. Zijn bijdrage aan de film werd beloond met de prestigieuze Visual Effects Society Award voor “Outstanding Created Environment in a Photoreal Feature”. Ook in The Last Jedi konden we genieten van Justins werk dankzij zijn contributie aan de battle op de planeet Crait.

Zijn meest recente werk aan Star Wars is supervisie over de effecten van de series Ahsoka en seizoen drie van The Mandalorian als Production-side Visual Effects Supervisor. In deze hoedanigheid heeft Justin nauw samengewerkt met de makers van de serie Jon Favreau en Dave Filoni, en met regisseur Rick Famuyiwa die Justin omschreef als een creatieve denker en filmmaker.

Daarvoor was Justin ook Production-side Visual Effects Supervisor bij de Star Wars tv-serie The Book of Boba Fett, waar hij verantwoordelijk was voor ILM’s StageCraft virtuele productietechnologie (ook bekend als “The Volume”). Zijn expertise in virtuele productie heeft ertoe geleid dat technieken heeft ontwikkeld die inmiddels industriestandaarden zijn geworden. Later dit jaar verschijnt het boek Visual Effects Society: Handbook on Virtual Production, waarin hij een bijdrage schreef over het maken van opnames in The Volume.

Justin zal op Echo Base Charity Con tijdens zijn panel vertellen over zijn carrière en deelnemen aan een signeersessie.