Tim Rose werd op 17 juli 1956 geboren in Illinois maar groeide op in de staat New York. Hij begon zijn carrière als poppenmaker en -speler bij de Jim Henson Company, waar hij werkte aan de televisieseries “The Muppet Show” en “Sesame Street” (in Nederland bekend als “Sesamstraat”). Ook werkte hij aan diverse films, zoals “The Great Muppet Caper”, “The Dark Crystal”, “Labyrinth” en “Muppet’s Christmas Carol”.

Toen de productie van “Fraggle Rock” (De Freggels) begon, was er geen grote rol voor Rose weggelegd. Niet lang daarna kreeg hij een telefoontje van Mike McCormick die werkte aan de pre-productie van “Return of the Jedi“. Door een blessure was deze niet in staat het personage van Sy Snootles te bedienen, en Rose werd gevraagd zijn taak over te nemen. Omdat er al een werkrelatie bestond tussen The Henson Company en Lucasfilm werd Rose uitgeleend aan de film.

Behalve de zangeres van Jabba was hij tevens (samen met Mike Quinn) verantwoordelijk voor Admiral Ackbar, en wekte hij Salacious Crumb tot leven. Deze was oorspronkelijk alleen een figuur op de achtergrond, maar door toedoen van Rose werd het de lieveling van de crew en werd zijn rol groter gemaakt.

Na zijn avonturen in het universum hier ver, ver vandaan werkte Rose aan diverse andere films en televisieseries, zoals “Teenage Mutant Ninja Turtles“, “Fierce Creatures“, “Spitting Image“, “Dinosaurs“, de George Lucas film “Howard the Duck” en maakte hij de hoofden van de “Teletubbies“.

Met de overname van Lucasfilm door Disney begon er een nieuw avontuur voor Rose in het Star Wars universum. Voor “The Force Awakens” keerde hij terug om Admiral Ackbar te vertolken. Datzelfde personage zal later dit jaar ook te zien zijn in de nieuwste Star Wars film, “The Last Jedi“! En afgelopen jaar verleende hij zijn medewerking aan “Rogue One: A Star Wars Story“, waarin hij onder meer de Mon Calamari Shollan vertolkte.

Tim Rose zal tijdens de Echo Base Con vragen beantwoorden van de bezoekers en een signeersessie houden. Prijs handtekening: EUR 20.

Bezoek zijn officiële site op www.admiralackbar.co.uk.

 

tim rose

 

back to the main page …Terug naar de hoofdpagina